“Ben tüm özel bireylerin bir temsilcisi olmak istiyorum.” Karamsarlıktan Aydınlığa; Umutlu Bir Gülücük

İstanbul’da yaşayan üniversite öğrencisi Rabia Aydın, doğuştan tavuk karası hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybediyor. Gündüzleri yüzde on beş oranında görebilen Aydın, geceleri tamamen görme kaybı yaşıyor. Yaptığı araştırma sonucu Özel Bireyler ile ilgili hiç Youtube kanalı olmadığını fark ettiğini ifade eden Rabia Aydın, bu konudan dolayı üzüntü duyduğunu ve bunu ilk kendisinin başlatması gerektiğini düşündüğünü söylüyor. Aydın; “Evde bir gün Youtube’da dolaşıyordum. Bizim ile ilgili paylaşım yapan bir kanala rastlamadım hiç. Bu durum beni fazlasıyla üzdü. Bunu benim yapmam gerektiğini düşündüm ve kanalımı kurdum.” diye konuşuyor. Kanalda yayınladığı vlogların konularının ne olduğu hususunda bilgiler veren Özel Birey Aydın, işe öncelikle kendisinden başlayarak kendi yaşadığı zorluk ve kolaylıkları kanalda anlattığını aktarıyor.

 

“İlerleyen süreçte diğer özel birey arkadaşlarımın hayatlarını incelemeyi düşünüyorum”

 

Kurduğu Youtube kanalı ile yaşamış olduğu olaylar ve yaşam zorluklarını anlatarak bir bilinç uyandırmaya çalıştığının altını çizen Rabia Aydın, “Öncelikle kendi hayatımda yaşamış olduğum olaylar ve zorluklar ilgili videolar çekmeye çalışıyorum. İlerleyen süreçte diğer özel birey arkadaşlarımın hayatlarını incelemeyi düşünüyorum ve onları hayatlarını konu almak istiyorum. Buna başladım. Ben tüm özel bireylerin bir temsilcisi olmak istiyorum. Çünkü hepimiz bu hayata zorluklarla geliyoruz ve bu zorlukların üstesinden gelebiliyoruz. Ben de bu kanalı açarak herkese ses olmak istedim. Bu şekilde de adımlarımı sürdürmeyi düşünüyorum.” ifadelerini kullanıyor. Görme duyusunun kısıtlamaları dolayısıyla zorluklar yaşadığını anlatan Aydın, hayata, her şeye rağmen pozitif baktığına değiniyor.

 

“Her şeyden önemlisi aile kavramı”

 

 Yaptığı işlerde ailesinin arkasında durduğuna değinen Aydın, özel bireylerin bir şekilde bireysel hareket etmeyi öğrenmeleri gerektiğini vurguluyor. Bu bireylerde özgüvenin yerinde ve zamanında olması gerektiğinden bahseden Özel Birey Aydın sözlerine şöyle devam ediyor: “ Her şeyden önemlisi aile kavramı. Ailelerin benim gibi özel bireyleri sıkmaması gerekiyor. Bu anlamda ailemin bana desteği çok oldu. Bireysel hareket etmek burada çok önemli ve özgüvenin yerinde ve zamanında olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü öz güvensiz birey hiçbir şey yapamaz. Bu anlamda özel bireylerin kendisini geliştirmesini uygun buluyorum.” Şartlar ne olursa olsun üzülmemek gerektiğini söyleyen Aydın, özellikle özel bireylerin kendilerini üzmemelerini ve hayata da her zaman olumlu şeylerinde var olduğunu dile getiriyor.

 

Yaptığı iş ile Dünya’da bir ilki başarıyor

 

Evrensel boyutta görme yetisi kısıtlı olan bir bireyin bu tür bir çalışma içerisinde olmadığını ve bu durumdan çok mustarip olduğunu vurgulayan Aydın, çektiği vloglar ile bir anlamda dünyada bir ilki başarıyor. Rabia Aydın; “Toplum içine girdiğimiz zaman bize acıyarak bakıyorlar. Bunları duyuyoruz ve çok üzülüyoruz. Bu anlamda neler başarabildiğimizi herkese göstermeye çalışıyorum. Diğer özel birey arkadaşlarımın da bu tür şeyler yüzünden üzüntü duymaması gerektiğini ve imkân tanındığı zaman neler başarabildiğimizin örneklerini sunmak için çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Sevdiğiniz ve yapabileceğiniz şeylerden kendinizi asla kısıtlamayın.” şeklinde konuşuyor. Youtube kanalı dışında aynı zamanda yüzme, satranç gibi spor dallarıyla da ilgilendiğinden bahseden Aydın, bu tür çeşitli dallarda ödül alıyor.

 

Yüzme, atletizm, satranç dallarında çeşitli ödüller alıyor

 

Aktif bir şekilde spor yapan Aydın, yüzme, atletizm, satranç gibi dallarda ödül alıyor. Vlogların dışında zamanını bu tür aktivitelerle süslediğine değinen Rabia Aydın, çeşitli vakıf ve üniversitelerin düzenlediği etkinlikler kapsamında birçok ödül aldığını söylüyor. Aydın sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Tüm özel bireylere acıma gözüyle bakılması yerine onlara imkânlar sunulması gerekli. Ben bu anlamda etrafımdaki herkese ne denli başarabildiğimi açıklamaya çalışıyorum. Kurduğum Youtube kanalının amacı da bir nebze olsun bunu başarabilmek. Kimsenin desteğini almadan başladığım bu yolda, kanal sayesinde insanların bana geri dönüşleri beni çok mutlu etti. Bu doğrultuda ilerleyerek kendimi geliştirmeyi ve insanlarla birlikte tüm özel bireylerin sesi olmayı hedefliyorum. İnşallah bunu başaracağım.”

 

Haber-Fotoğraf: Ali ÜNLÜ