Çatalhöyük Hakkında Yazdığı Kitap, ABD Üniversitelerinde Okutuluyor
İlkokul mezunu Sadrettin Dural, Konya’nın Çumra İlçesi Küçükköy Mahallesi’nde doğdu. Bir süre taksicilik ve kamyon şoförlüğü yaptıktan sonra 1993 yılında Çatalhöyük’de bekçilik yapmaya başlayan Dural, yazdığı ‘Protecting Çatalhöyük’ kitabının Amerika’da bulunan Binghamton Üniversitesi’nde ders kitabı olarak okutulmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Kendisini, Çatalhöyük’e ziyarete gelen insanlardan edindiği bilgiler ile geliştirdiğini ifade eden Sadrettin Dural, eserin oluşum serüvenini şöyle anlatıyor; “Taksi şoförlüğü yaparken bazı insanlar beni çok üzdüğü için insanlardan nefret etmeye başlamıştım. Çatalhöyük’te çalışmaya başladığım sırada burayı gezmeye gelen insanları görünce çok etkilendim. O kadar iyilerdi ki anlatamam. Kendime bu insanlar neden iyi diye sordum. Tabii ki okumuşlardı. Bu kişilerin katkısı ile kendimi yetiştiririm diye düşündüm.”
“Dünya’ya güzel bir miras bırakarak ölümsüz olmak için kitabı yazdım”
Yetişmesine katkı sağlayan insanlara vefa borcunu ödemek için Çatalhöyük hakkında bildiklerini anlatmaya başlayan Sadrettin Dural, Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hoodder’den ders aldığını söylüyor. Dural; “Prof. Dr. Ian Hoodder, böyle olmaz anlatacaksan doğru bir şekilde anlat diye bana tercümanların eşliğinde 52 saat ders verdi. Bu dersi aldıktan sonra Çatalhöyük’e âşık oldum. Daha sonra Ian Hodder’ den çok etkilendim. İnsanlara bilgi dağıttığını, kitap yazdığını biliyordum. Onun gibi tanınmak ve Dünya’ya güzel bir miras bırakarak ölümsüz olmak için kitabı yazdım.” diye konuştu.
“9 bin yıl önce insanların bu şekilde yaşadığını düşünerek öykü yazdım”
İlk kitabının beğenilmesi üzerine ikinci kitabını yazdığını ve kitabında neolitik çağda yaşayan insanlar hakkına bilgiler sunduğunu açıklayan Sadrettin Dural; “Kitabımı oluştururken kaynağım Ian Hodder’in bana verdiği bilgilerdi. Bu bilgiler ışığında benim yaş itibari ile neolitik insanlarına benzer bir yaşantım olduğunu hissettim. 9 bin yıl önce insanların bu şekilde yaşamış olabileceğini düşünerek bir öykü yazdım.” ifadelerini kullanıyor.
“Kitabı diploma değil, akıl yazar”
Eser yayınlanmadan önce kendisine yöneltilen eleştirilerin küçümsenir nitelikte olduğunu ifade eden Sadrettin Dural; “Eserimi eleştirenler çok oldu. Örneğin, arkadaşlarım bana ‘Sen kimsin ki kitap yazıyorsun.’, ‘Kitabı okumuş insanlar yazar.’, ‘Senin yazdığın kitaptan biz günde on tane yazarız.’, ‘Senin kitabını kimse okumaz.’ şeklinde eleştirilerde bulundular. Ama kazı ekibindeki arkadaşlarım bana ‘Kitabı diploma değil akıl yazar, sen bu kitabı yazarsın.’ diye destek verdiler ve bende kitabımı yazdım.” şeklinde konuştu. Kitabın ilk baskısının Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Hoodder aracılığıyla ABD’nin Kaliforniya eyaletinde İngilizce basıldığını söyleyen Dural, ikinci kitabını Türkçe yazdığının ve Türkiye’de yayınladığının altını çiziyor.
“Binghamton Üniversitesi’nde ders kitabı oldu”
İlk yazdığı eser olan, ‘Protecting Çatalhöyük’ adlı kitabın Kaliforniya’da basıldığını belirten Sadrettin Dural; “Protecting Çatalhöyük: Memoir of an Archaeological Site Guard adlı kitabım, Kaliforniya’da Left Coast Press’te basıldı. Binghamton Üniversitesi’ne ders kitabı oldu.” ifadesini kullanıyor. Elde ettiği başarıdan sonra kendisine gösterilen ilginin büyük olduğunu açıklayan Dural, uzun zamandır hiç bu kadar heyecanlanmadığını söylüyor.
Yayınlamak istediği üç kitabı daha var
Yayınlamak istediği üç kitabının daha olduğunu aktaran Sadrettin Dural, hazırlık çalışmalarının devam ettiğini aktarıyor. Dural, maddi ve manevi yönden zamana ihtiyacı olduğunu ifade ederek konuşmasını şu sözlerle sonlandırıyor: “Hedeferim var ama başarabilir miyim bilmiyorum. Yaşım epey ilerledi. Hazırlık çalışmalarım devam ediyor ve bu süreci ağırdan alıyorum. Yavaş hareket etmemin sebebi ise ikinci kitabımı yazarken kaynak bulamamam. Kısacası, bu 3 kitabımı da okuyucularımla buluşturmak ve bunun sevincini yaşamak en büyük idealim.”
Haber: Ali ÜNLÜ