Maaşları Yatırılmayan Usta Öğreticiler, Zor Durumda!
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitimi Merkezleri’nde görev yapan ücretli usta öğreticiler, maaşlarını alamıyor. Maaşları yatmayan usta öğreticiler maddi sıkıntılar çekiyor. Bu kapsamda ismini açıklamak istemeyen bir usta öğretici: “ Ev kiramızı ödeyemiyoruz. Çoğumuzun kredi ve kredi kartı borcu var ve faiz ödemek zorunda kalıyoruz. Bu tür borçlardan dolayı haciz işlemi başlatılan arkadaşlarımızda mevcut.” diye konuştu. Tasarruf tedbirleri nedeniyle sorun yaşadıklarını ifade eden usta öğretici; “Eğitimden tasarruf olmaz, birçok işini yapmayan gereksiz memur varken, çalıştığı kadar ücret alan usta öğreticilerin maaşlarından kesmek büyük adaletsizlik.” şeklinde konuştu.
Şubat depremlerinde gönüllü çalıştılar, Filistin'e bebek tulumu diktiler. Bugün ise maaş mağduru oldular.
Halk Eğitimi Merkezlerinde görev alan usta öğreticiler, şubat depreminde gönüllü olarak gerek deprem bölgesinde, gerekse bulundukları ilde deprem bölgesine yardım malzemesi ürettiler. Öte yandan, Filistin'de soy kırıma uğrayan bebekler için bebek tulumu diktiler. Ancak bugün gelinen noktada maaş mağduru oldular.
“Kurslarımıza kota getirerek hem vatandaşı, hem de bizlerin mağdur olmasına zemin hazırlanıyor.”
Usta öğreticiler, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve ilgili yetkililere seslenerek, ödenmeyen maaşların bir an önce yatırılmasını talep ediyor. Sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da bu süreçte usta öğreticilerin yanında olduklarını belirterek, yaşanan sorunun çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Yine ismini vermek istemeyen bir başka usta öğretici; “ Kurslarımıza kota getirerek hem vatandaşı, hem de bizlerin mağdur olmasına zemin hazırlanıyor. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının eğitim hakkı anayasa ile koruma altındadır. Ancak kurslara kota getirerek, hayat boyu öğrenimin önüne geçilmek isteniyor.” diye ifade etti.
“Sağlık Bakanlığı uygulamalarında olduğu gibi katkı payı alınabilir.”
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan henüz resmi bir açıklama gelmezken, konunun takipçisi olduklarını belirten bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikalar, gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti. Usta öğreticilerin sendikal haklarının ve iş kanunu noktasındaki özellikle kıdem tazminatı haklarının önemine dikkat çeken sendikalar, bir an önce ücretli usta öğreticilere haklarının verilmesi gerektiğini açıklıyor. Çözüm önerisi noktasında fikirlerini ortaya koyan bir başka ismini vermek istemeyen usta öğretici; “Madem kurslarımız devletimize büyük külfet doğuruyor, Sağlık Bakanlığı uygulamalarında olduğu gibi, kursiyerlerden katkı payı alınabilir. Bu sayede gereksiz yere açılan kursların önüne geçilebileceği gibi aynı zamanda, kursiyerlerin devamı noktasında bir çözüm üretilirken, usta öğreticilerin maaş yükleri hafifletilebilir.” ifadelerini kullandı. Maaşları ödenmediği için zor durumda olan Usta öğreticiler, maaşlarının bir an önce ödenmesi için umutla bekliyor.