Seymenler, Dostların Konağında Buluşuyor
Ankara denince akla halk oyunları gelir. Bu doğrultuda ise gelişen “Seymen Kültürünü” unutmamak gerekir. Ankara’ya özgü halk oyunlarından eski köy eğlencelerine kadar birçok kültürel faaliyet, Dostlar Konağı ile hayat buluyor. Ankara’da var olan bir kültürü yaşatmak amacıyla her kesimin katılacağı bir faaliyet alanı oluşturduklarını anlatan Serdar Doğan, Grup Dostlar ile Seymen kültürünü yaşattıklarını ifade ediyor. 1982 yılında Ankara’nın Yalıkent ilçesinde bulunan Kayı köyünde dünya gelen Serdar Doğan, bu oluşumu var olan Seymen kültürünü yaşatmak için kurduklarını ifade ediyor. Doğan: “Ben bu yapıyı aslında tamamen şahsıma yapmış bulunmaktayım. Dostlarım ile birlikte sohbet etmek ve benzeri aktiviteler gerçekleştirmek için kurmuş olduğum bir yerdir. Ankara’da bulunun bilindik sanatçıları misafir etmemiz ve Ömer Faruk Bostan’ın tavsiyesi üzerine eskiler de katılmış olduğumuz eğlence toplantılarından esinlenerek yapmış olduğumuz bir ortamdır.” şeklinde konuşuyor. Dostlar Konağı oluşumu ile eski köy eğlencelerinin tekrardan yaşatıldığını aktaran Serdar Doğan, bu oluşumun sevilen bir eğlence merkezi haline dönüştüğünü aktarıyor. Dostlar Konağı’nın, tarihi kültürel bir öneme sahip Seymenlik geleneğini yaşatarak gelecek kuşaklara taşıyan bir köprü işlevi gördüğünü belirten Serdar Doğan: “Çocuklarımızın, gençlerimizin kendi kültürlerini, Seymenlik geleneğini öğrenme isteği, bizi son derece memnun ediyor.” diyor.
Delikanlı başı kültürü
Kurulduğu günden bu yana Dostlar Konağı’nın bu kadar benimseneceğini tahmin etmediğinin altını çizen Doğan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Dostlar Konağı, ailelerin güvenle çocuklarını gönderebileceği, Ankara kültürünü kolayca benimseyebileceği bir yer haline geldi. Ankara’nın sevilen eğlence merkezlerinden bir tanesiyiz. Ankara’da bu ortama hasret olan kişiler belliydi, bu ortama babalar hasretti. Ben Dostlar Konağı’nın inanın bu raddeye geleceğini hiç ama hiç planlamamıştım. Şu an yurtdışından bile sevenlerimiz bizleri ziyarete geliyor, herhangi bir kâr elde etmeksizin ben bu ortamı kurdum. Dediğim gibi, ben burayı kurarken dostlarım ile oturmak sohbet etmek için kurdum. Bunun vesilesiyle bir aile olduk.” Dostlar Konağı ile Ankara’da eski günlerde var olan delikanlı başı kavramını da ön plana çıkardıklarını anlatan Serdar Doğan, etkinliklerin eski köy evlerini anımsatan şark köşelerinde gerçekleştiğini anlatıyor. Ankara’da gece eğlencesi denilince aşina olunan eğlence mekanlarının akla geldiğini söyleyen Serdar Doğan, Dostlar Konağı ve Grup Dostlar ile geleneksel bir eğlence anlayışı sunduklarını belirtiyor.
Oyun havası kültürü yaşatılıyor
Serdar Doğan şunları söylüyor: “Dostlar Konağı, sadece erkeklerin buluşup alkolsüz bir şekilde sohbet amacı altında buluşup belirli sanatçılar eşliğinde eğlence düzenlenmesidir. Şark köşesi şeklinde tasarlanmış eski köy evlerini anımsatan bir ortamda, oyun havası oynanmasıdır. Delikanlı başı denen kişi saz çaldığı esnada misafirleri susturup sazı dinlettirir. Oyun oynama sırası geldiğinde oyuna davet eder. Dostlar Konağı’nda eğlenceden ziyade Ankara oyun havasını ve Seymen kültürünü öğrenmek isteyenlere ders niteliğinde yardımda bulunulmaktadır. Grup Dostlar adı ile açılışlarda, düğünlerde Seymenler ekibi olarak gösteri sergilenmektedir.” Ankara’da mevcut eğlence anlayışını kültürel bir faaliyete dönüştürerek her kesimin katılacağı bir faaliyet alanı oluşturduklarını anlatan Doğan, gerek Seymen kültürünü gerekse Ankara oyun havası kültürünü yaşatmaya devam ettiklerini vurguluyor.