ÜNLÜ: "Yapay zekâyı eleştirmek yerine en verimli şekilde kullanmalıyız"
Erciyes Üniversitesi, Süleyman Çetinsaya İletişim Fakültesi, Nurcan Çetinsaya Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Postegram.net habersitesi imtiyaz sahibi Ali Ünlü katılırken, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Davulcu, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Başarır, İletişim ve Araştırma Kulübü Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Gölgeli, İletişim ve Araştırma Kulübü Yönetimi, akademisyen ve öğrencilerde programı takip etti. Ünlü: “Yapay zekâyı eleştirmek bizleri bir yere götürmez. En sağlıklı ve etik bir şekilde bu teknolojiyi kullanmak hepimizin faydasına olacaktır.” dedi.
“Yapay zekâ, SEO ve Medya kavramları iç içe geçmiş durumda.”
Yapay zekâ kavramının bir bilim dalı olarak nitelendirildiğine işaret eden Ali Ünlü, “Web 3.0 teknolojisiyle birlikte nesnelerin interneti dediğimiz kavram ortaya çıktı. Dolayısıyla yapay zekâ kavramının oluşumu kaçınılmaz oldu. Yapay zekâ kavramının birçok olgu özeline etki etmesi nedeniyle arama motorları da yapay zekâ entegrasyonlarını gerçekleştirdi. Dolayısıyla SEO dediğimiz, Search Engine Optimation (SEO) yani Arama Motoru Optimizasyonu kavramı ortaya çıkmış oldu. Bu sayede Yapay zekâ, SEO ve Medya kavramları iç içe geçmiş durumda.” İfadelerini kullandı. Yapay zekâ ile içerik üretimi noktasında da bilgiler veren Ünlü, yapay zekâyı etik bir biçimde kullanılması gerektiği hususuna vurgu yaptı.
“Yapay zekâ ile içerik üretimi, etik ilkeler çerçevesince olmalı.”
Kayseri Gazetesi'nde yapay zekâ destekli araştırma haber dosyası üreterek Türkiye’de bir ilk gerçekleştirdiklerini söyleyen Ali Ünlü sözlerini şu şekilde sürdürdü; “ Ülkemizde yapay zekâ ilk olarak maalesef kötü niyetli insanlar tarafından kullanılmaktadır. Başka bireylerin seslerinin klonlanması, evrak sahteciliği noktasında yapay zekâdan faydalanılması ve olmayan görüntü ve videoların yapay zekâdan oluşturuluyor olması durumları toplumda tedirginlik yarattı. Ancak bizler yapay zekâyı etik ilkeler çerçevesince en sağlıklı bir şekilde kullanabiliriz. Buna en büyük örneği bizler, bağlı olduğum kurumda gerçekleştirdik. Kayseri Gazetesi olarak, yapay zekâ destekli araştırma haber dosyası ürettik. Bunu Türkiye’de ilk defa bizler gerçekleştirdik. Kendimize haber olacak bir konu belirledik. Belirlediğimiz konuyu yapay zekâ ile araştırdık ve doğrulanabilir güvenilir kaynaklardan, elde ettiğimiz verileri teyit ettik. Sonrasında bu verilerden oluşan haber içeriği ürettik. Ancak asla haberi yapay zekâya yazdırmadık. Sadece araştırma haber dosyasındaki süreci yapay zekâ ile hızlandırdık. Bu açıdan Yapay zekâ ile içerik üretimi, etik ilkeler çerçevesince olmalı.” İnsan olarak sorumlulukların yapay zekâya yüklenmemesi gerektiğine vurgu yapan Ünlü, “Gazeteci haberini yapay zekâya yazdırmamalı ancak yapay zekâyı en verimli şekilde kullanmalıdır. Halkla İlişkiler çalışanı görev ve sorumluluklarını yapay zekâya yüklememeli ama en faydalı şekilde yapay zekâdan destek almalı. Yine Radyo Televizyoncu sorumluluğunu yapay zekâya yüklememeli ama yapay zekâ entegrasyonuna açık olmalıdır.” diye sözlerini bitirdi. Etkinlik, Yazar Ali Ünlü’nün, İletişim Fakültesi öğrencilerine “Röportaj Hayatım” isimli eserini hediye etmesiyle son bulurken, Yazar Ünlü ’ye plaket takdim edildi.