Usta Öğreticiler Kan Ağlıyor… “Kurslara Kota Getirenler, Ülkemiz Stratejik Hamlelerini Tehlikeye Atıyor”
Usta Öğreticiler Kan Ağlıyor… “Kurslara Kota Getirenler, Ülkemiz Stratejik Hamlelerini Tehlikeye Atıyor”
Millî Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı çalışan ücretli usta öğreticiler, özlük haklarını elde etmek için hukuk mücadelesi veriyor. Millî Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün tasarruf tedbirleri kapsamında, halk eğitimi merkezlerinde açılan kurslara kota getirmesinin ardından, usta öğreticiler işsiz kaldı.
Zaman zaman maaşları geç ödenen ücretli usta öğreticiler, kurslara getirilen kotalar ile işsiz kaldı. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden halk eğitimi merkezlerine gönderilen yazıya göre, “ikinci bir emre kadar kurs tanımlaması yapmayın”, bildirisiyle ücretli usta öğreticilere kurs tanımlaması yapılamıyor.
Usta Öğreticilerin Özlük Hakları Meclis Gündeminde
Kurslara getirilen kota ile işsiz kalan usta öğreticilerin özlük hakları, birçok milletvekili tarafından meclis gündemine getirildi. Milletvekilleri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi verdi. Verilen soru önergesinde;
“-2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde Halk Eğitim Merkezleri’nde yeniden Usta Öğretici kursu açacak mısınız?
-Millî Eğitim Bakanlığı denetiminde eğitim veren kurumlarda Usta Öğretici olarak istihdam edilen kişi sayısı ve kursiyer sayısı 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle kaç kişidir?
-Kadrosuz Usta Öğreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları gidermek ve hizmetlerinin karşılığı olan özlük haklarının tesis edilmesini sağlamak için çalışmanız bulunmakta mıdır?” gibi sorulara yer verildi.
“Depremde ve Savaşta Ön Sıralarda Çalıştık”
HAKETMİYORUZ!
Haklarının yenmesinden korkan ve açıklama yaparken isimlerinin açıklamasından çekinen usta öğreticiler, Türkiye’nin yaşamış olduğu sıkıntılı süreçlerde ön safta yer aldıklarını belirtiyor. Ücretli Usta Öğretici C.K.: “Ülkemizde, “Maraş depremi” yaşandı. Bizler bu depremde, sivil toplum kuruluşlarının yanında yer aldık. Kimimiz battaniye dikimi gerçekleştirdi, kimimiz depremzede ailelerin rehabilitasyon sürecinde katkıda bulundu, kimimiz ise hijyen malzemesi üretti. Gece gündüz demeden bizler, bu ülke için çalıştık çabaladık. Bunu yaparken gönüllü yaptık ve hiçbir beklenti içerisine girmedik. Yeri geldi maaşımız geç yattı, ülkemiz sıkıntılı durumda dedik konuyu mahkemeye taşımadık. Öte yandan, Gazze’de yaşanan mezalimde dindaşlarımıza, bebek tulumu dikimi gerçekleştirdik. Bunu da gönüllü yaptık ve hiçbir beklenti içinde olmadık. Kısacası bizler depremde ve savaşta ön sıralarda çalıştık. Bize yapılan bu haksızlığı, hak etmiyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Kurslara Kota Getirenler, Ülkemiz Stratejik Hamlelerini Tehlikeye Atıyor”
ÜLKE GELECEĞİ RİSK ALTINDA
Hayat boyu öğrenim kavramının, stratejik bir kavram olduğunu ifade eden ücretli usta öğreticiler, kurslara getirilen kotalar ile ülke geleceğini risk altına atıldığını söylüyor. Konu hakkında açıklama yapan Ücretli Usta Öğretici E.A.: “Halk eğitim merkezlerinde görev yapan usta öğreticiler ve kursiyerler, ülkemiz açısından stratejik bir öneme sahip. Bu stratejik önemi nerede gördük? Özellikle Maraş depreminde, canla başla çalışan usta öğreticilerin eserlerinden bunu anlayabiliyoruz. Yine Filistin’deki bebeklere bebek tulumu dikerek katkı sunan usta öğreticilerin eserlerine baktığımızda, bu durumu anlayabiliyoruz. Kurslara kota getirenler, ülkemizin stratejik hamlelerini tehlikeye atıyor. Ülkemizin geçeğini, risk altına bırakıyor. Bu anlamda, kurslara bilinçli kota getirildiğini düşünüyorum” diye konuştu. Usta öğreticiler, haklarını sonuna kadar savunacaklarını dile getirdi. Usta öğreticiler, hukuk mücadelelerini, 16 Kasım Cumartesi günü, saat 13:30’da, Ankara’da yapacakları basın açıklaması ile sürdüreceklerini açıklarken, hak mücalesine tüm usta öğreticileri davet ettiklerini aktardı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.