Çiftçilerimizle ilgili sorunlar, rutinleşen sorunlar arasında kendini göstermeye devam ediyor. Özellikle ürünlerin tarla çıkışı çok düşük fiyatlara tekâmül ederken, evimizde sofralarımıza gelişindeki ekonomik maliyet oldukça fazla olabiliyor. Örneğin; bir mısırın kalite fark etmeksizin tardan çıkış kilogram fiyatı 1,6 TL olurken, market satış fiyatı kalitesine göre 15 ile 30 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Peki, bu sorunların nedeni nedir?
Arada oluşan fiyat farkını marketlere sorduğumuzda; “Nakliye ve vergi ücretlerinden” kaynaklı olduğu beyan ediliyor. Yine aynı soruyu üreticiye sorduğumuzda; “Ürünün nakliye masraflarını da kendilerinin karşıladığını” beyan ettiğini görüyoruz. Yine bu fiyat farkını yetkililere sorduğumuzda; “Temel gıda ürünlerinden yüzde bir vergi alındığı” söyleniyor. Peki neden? Arada oluşan bu fiyat farkı neden bu kadar fazla olabiliyor?
Yetkisiz, yetkinsiz aracılardan kaynaklanıyor. Şöyle düşünün, ürün tarladan ticaretçiye çıkıyor, ticaretçi bu ürüne kar payı koyuyor ve hal esnafına satıyor. Yine hal esnafı da bu ürünü, kar payı koyarak marketlere satıyor. Anlayacağınız ürün, tarladan sofralara gelene kadar belirli aracıların elinden geçerek kar paylarıyla sofranıza geliyor.
Çözüm odaklı kooperatifleşmek, yetki denetimi ve entervansiyonizm
Bu ve buna benzer sorunların ortadan kalkmasının en önemli öncülü, çözüm odaklı kooperatifleşmekten geçmektedir. Yine, üretici ve tüketici arasında bulunan yetkinliği olmayan aracıların, tam kapasiteli denetime tabi tutulması gerekmektedir. Öte yandan, entervansiyonizm yani devlet müdahalesinin gerçekleşmesi gerekmektedir.
Entervansiyonizm nedir?
Entervansiyonizm, liberal ekonomilerde, liberalizmin olumsuz sonuçlarından korunmak için, devletlerin ekonomiye olan müdahalesinin kavramsal adıdır. Dolayısıyla liberalizmin doğurduğu olumsuz sonuçlar devlet müdahalesiyle yani entervansiyonizmle sübvanse edilebilmektedir.